top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverartblanche8

filmavond Mr Turner


Verslag filmavond 2 februari 2016

Mr. Turner

Aanwezig: Karim, Vincenzo, JanWillem, Carlo, Jacqueline

Deze keer een film met wat meer inhoud. Een speelfilm over het leven van de 19e eeuwse schilder William Turner.

De filmmaker trapte gelukkig niet in de val om over de genialiteit van de kunstenaar te filosoferen — dat zegt niks — maar laat Turner gewoon in z'n dagelijks leven zien. Dat betekent vreten, drinken, opvliegend, arrogant, gierig, nors en onvriendelijk zijn en een dubbelleven leiden met een vrouw waarbij hij twee dochters verwekte.

Een complexe man met een gevoel voor humor. Hij organiseerde één keer per jaar een tentoonstelling voor The Royal Academy maar verder was hij op zichzelf.

Mr. Turner drijft op eenzelfde contrast tussen realisme en romantiek als Turners schilderijen: het benauwde Victoriaanse decor met gekostumeerde personages tegenover de lyrische ruimte die Turner in z'n kunst schiep.

We startten de film wat later dan aangekondigd, omdat we eerst de heerlijke tiramisu gingen verorberen die Vincenzo zelf had gemaakt en speciaal voor deze avond had meegenomen. Daardoor werd het een latertje, want de film duurde 2½ uur, met tussendoor een pauze.

Iedereen vond het een mooie film, en het was gezellig, dus was de filmavond geslaagd.

Tevens weten we nu wat meer over een in Nederland niet zo bekende, maar wel beroemde kunstenaar.


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page