top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverartblanche8

Bezoek aan Royal Talens


Samenvatting van het bezoek aan

Royal Talens

met leden van Art Blanche 2-11-2017

Met 9 personen van ons collectief en nog een paar andere gasten werden we in het Royal Talens Experience Centre ontvangen met koffie/thee door Merel. Een prachtige ruimte waar ook alle producten die Talens maakt getest kunnen worden en te koop zijn. Tijden de rondleiding of als je er een workshop volgt krijg je 20% korting.

Zij was onze gids die ochtend en heeft heel veel kennis over het bedrijf, de inhoudelijke productie technieken en processen maar ook over de materialen op zich. Afgestudeerd aan de kunstacademie in Gent is ze heel erg goed technisch op de hoogte over de materialen.

Ze nam ons mee via de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf naar de huidige fabriek. Er werken 127 ??? mensen, het is de enige verffabriek in Nederland die vroeger ook in Bergen op Zoom een vestiging had aan de Potlodenstraat, je snapt wat daar gemaakt werd. Potloden hebben ze wel onder de naam Bruynzeel . Nu wordt alles in Apeldoorn gemaakt en geëxporteerd over de hele wereld. Kom je in India en zie je een Talens verftube in de winkel dan weet je dat ie in Apeldoorn gemaakt is!

Het pand is in 1927 gebouwd, in Amsterdamse school stijl, dit kun je zien aan de ronde hoeken en het type baksteen. Boven de ingang aan de Sophialaan zie je een aantal bakstenen in de vorm van inktpotjes ingemetseld en boven de ingang staan 3 wachters met ieder een ander schildersgereedschap in hun hand. Als je er langs fiets of loopt de moeite waard dit eens goed te bekijken. Het pand is in de oorlog per vergissing door de Engelsen gebombardeerd, gelukkig is het hoofdgebouw gespaard gebleven. Alle hallen die er achter het hoofdgebouw staan zijn later aangebouwd.

Ze legde uit dat er diverse kwaliteitsoorten bestaan per merk; de hoogste is voor de professionele kunstenaars, de artist kwaliteit ligt daar net iets onder en dan heb je de instapkwaliteit. In prijsverschil merk je dat, maar ook in de hoeveelheid pigment die bij de samenstelling is gebruikt. Al deze producten staan uitgestald in het experience centre, het is niet als een winkel dagelijks geopend, maar evt. op afspraak kun je er wel terecht.

We werden vervolgens door het productieproces geleid; eigenlijk van achteren naar voren. We begonnen in de ruimte waar de machines staan die de tubes met verf vullen; etiketteer machines en daar worden ook de tubes in doosjes verpakt, zodat ze uiteindelijk verzendklaar gemaakt worden.

De machines zijn speciaal voor Talens ontwikkeld, daarom mogen er geen foto's worden genomen. Grappig was dat we de aquarelnapjes te zien kregen die op platte plaatjes te drogen liggen. Ze gaan dan in een oude verpakkingsmachine die ooit voor het verpakken van de Haagse Hopjes was gemaakt, waar ze per stuk verpakt uitkomen. Ze hebben dus daarom het formaat van een Haags Hopje.

Als de ene verfsoort klaar is moeten de machines goed worden gereinigd, voor dat er een andere kleur of kwaliteit verwerkt kan worden. Dit gebeurd heel zorgvuldig omdat de verfstoffen niet in het riool mogen verdwijnen. Alle verfresten moeten als chemisch afval in tonnen worden verzameld en zo worden afgevoerd. Dan is er nog een soort grote centrifuge waar de resten verfkoek uit geperst en daarna op een rooster uitgeklopt worden. Dat gebeurd in een aparte ruimte.

Vervolgens gingen we naar een volgende hal waar de pigmenten staan. Dat is de schatkamer van het bedrijf. Merel legde heel goed uit hoe het vermengen van de pigmenten met de verfstoffen in zijn werk gaat. Pigmenten zijn een soort korreltjes die als druiventrosjes aan elkaar plakken. Om die goed te kunnen vermengen moet de verf over een wals geslagen worden, soms wel 5 keer voordat de pigmenten zich helemaal los hebben gemaakt van dat druiventrosje. Ze testen dat puur op het oog, dat zijn echte vakmensen die precies kunnen zien wanneer de kwaliteit goed is om te gaan verwerken. Dan moet de verf in grote emmers "rijpen", net als een goede wijn. Meestal een maand of 5, maar dat hangt af van het soort pigment. Die overigens synthetisch zijn, dat heeft wel zijn oorsprong uit de natuur maar is verwerkt. Daarna wordt de kwaliteit van de verf weer op het oog gekeurd en als het dan goed bevonden is mag het naar de fabriek om de tubes te vullen.

Er zijn dus pigmenten en kleurstoffen. Kleurstoffen worden gebruikt in de ecoline, die Talens ook maakt. Deze zijn niet kleurecht, als je ze dagelijks aan zonlicht blootstelt dan zijn ze na ongeveer 25 jaar helemaal verbleekt. Grafisch ontwerpers werken hier graag mee omdat de kleuren heel diep en verzadigd zijn. Zij scannen hun werk na het ontwerpen in de computer in en dan is er geen sprake meer van verbleken van de kleur. Ook dat proces van mengen en testen wordt met het blote oog gedaan.

Net als bij het pastelkrijt, wat ook een heel proces is van vermengen van pigmenten met de basisstof. Als de kleiachtige korrel massa in grote mengbakken gekeurd word rolt de keurmeester er een soort sigaartje van en strijkt dan de kleur op papier uit. Op het oog kan hij zien of de menging voldoet en de kleur de juiste is. Deze keurmeester doet dit al 38 jaar voor Talens!!!

Verder zagen we op verschillende plekken allerlei museale producten uitgestald, ze hebben een grote verzameling producten, van oude schoolinktpotjes en vulpotten tot wijnflessen gevuld met inkt toen de originele potten in de oorlog op waren.

Mocht iemand thuis of bij familie nog oude potjes vinden, ze houden zich altijd aanbevolen , je mag ze altijd aanbieden.

Al met al waren we ruim 2 uur verder, zijn we terug gegaan naar het experience centre, daar konden we nog wat drinken en materialen kopen en kregen we een goodie-bag mee naar huis. Een erg leuke leerzame ochtend, dank je wel Art Blanche, ik heb ervan genoten.

Maggy Wegman.

Wie waren er mee:

Carlo, Janke, JanWillem, Carolien, Jacqueline, Margreet, Betsy, Miranda, Maggy en Jaap


46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page