top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverartblanche8

Tekenles Maggy Wegman


Onderwerp:

tekenles Maggy Wegman

Datum: 20-4- 2017 / 11-05- 2017

Tijd: 13.30-16.30

Aanwezig: Carlo,Ebeline, Erik, Jacqueline, Janke, Margreet, Sabina Verslag : Janke Hoekstra-Scholten.

Maggy volgt een opleiding holistisch tekendocent aan het tekentaal instituut Kolam. ln het kader van haar opleiding wil zij graag een aantal tekenlessen geven aan leden van Art Blanche. De eerste les vond plaats op 20-4-2017. letwat onwennig zaten wij aan tafel; want wat te verwachten? De les werd geheel verzorgd door Maggy waardoor wij niets mee hoefden te nemen. Maggy vertelde eerst wat over haar verleden en opleiding. En dat zij voor haar opleiding een aantal tekenlessen moet geven. Aan ons de eer deze te mogen volgen. Na een korte introductie konden we gelijk aan de slag op een groot vel papier.

De bedoeling was ons te laten kennismaken met gewone vormen en extreme vormen. Vanuit het zetten van een gewone lijn werden de opdrachten gaandeweg ingewikkelder. Vanuit de lijn werd de stap naar vormen gezet. Daarin kan onderscheid gemaakt worden tussen: A) Lichaamsvriendelijke vormen; hier volgt vorm de functie B) Harmonische vormen; hier is een goede balans tussen het volume van de vorm en het spanningsveld eromheen C) Disharmonische vormen; er is geen vormverwantschap D) Dynamische vormen; hier kruist de lijn zich en sluit weer aan bij het beginpunt Uiteindelijk zijn we aan de slag gegaan met E) Extreme vormprincipes van een masker.

Op een groot vel hebben we 4x3 hokjes gemaakt. Per hokje werd een masker getekend binnen bepaalde vormprincipes. Daarna konden deze maskers worden ingekleurd met ecoline, stift en potlood. Op 11-05-2017 hebben we 1 masker gemaakt. Hierbij kiezend uit de maskers van de vorige les en welke vormprincipe het best bij je past op dat moment. De les was intensief doordat we leerden denken buiten onze eigen kaders en opnieuw naar vormen leerden kijken. Bovendien kon het confronterend zijn in de wijze waarop sommige vormen dichter bij je staan als persoon en je voor andere vormen veel meer moeite moet doen. Al teveel tijd om na te denken is er niet, het is de bedoeling dat je vanuit je intui'tie tekent. Ook de ecoline doet een duit in het zakje. Het is een materiaal waar je niet makkelijk de controle over hebt. Dit zorgde soms voor enige frustratie. Achteraf kun je elkaar en jezelf wel vragen stellen. Waarom kosten sommige vormen je energie en anderen minder? We[k masker spreekt je aan en welke juist niet? Wat zegt dit over jezelf?

Al met al waren het geslaagde lessen. Waardoor er afgesproken is dat er meer zullen volgen. In overleg over tijd en onderwerp.De eerste les was voor iedereen wat lang, waardoor de volgende lessen wat korter zullen zijn.


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page