top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverartblanche8

Bezoek Lalique museum Doesburg donderdag 9 september 2021

Janke, Henk, Carolien, Roland, Carlo


Donderdag, 9 september heeft een groepje deelnemers van Art blanche een bezoek gebracht aan het Lalique museum in het pittoreske plaatsje Doesburg .

Henk had hierover gehoord en gelezen en als hoofdorganisator had hij de mensen gemotiveerd om mee te gaan.

Met een groepje van 4 reden we naar Doesburg, alwaar Henk ons al opwachtte bij het museum.

Het museum is gevestigd in twee, tegen over elkaar gelegen, zeer fraaie oude panden, midden in het centrum. Achteraf hoorden we van een kennis dat het museum in bezit is van een rijke, Joodse familie, die veel subsidiegeld ontvangt, maar voornamelijk leunt op onbetaalde vrijwilligers.

De vrijwillige suppoosten in het museum waren keurige dames op leeftijd, van ogenschijnlijk goede komaf. Ze stonden ons vriendelijk te woord en lieten ons weten dat we even moesten wachten voordat we naar binnen konden. Het was, vooral bij de entree, erg druk en krap, dus de anderhalve meter regel was niet goed te waarborgen.

Uiteindelijk konden we naar binnen en bij de balie ontvingen we onze entreekaarten van een keurige meneer, die ons meteen attendeerde op de parfum-aanbieding van de maand. Dit parfum zou bestaan uit natuurlijke ingrediënten, dit in tegenstelling tot veel parfums van gevestigde merken.

Het bleek de conservator van het museum te zijn, die, naar eigen zeggen, inviel bij gebrek aan personeel die dag. Dat ons die eer te beurt viel, konden we in onze zak steken.

Hij keurde nog even de tattoos van Henk en we kregen nog een mooi boek mee, met daarin boeiende verhalen en mooie foto's van de museumcollectie.

We begonnen de route bij een fraaie uistalling van glaswerk van Lalique. Naar mijn bescheiden mening was dit de topper van de dag. Naast mooie, kleurrijke vazen, waren er ook sierraden uitgestald van Lalique. Zeer mooie, verfijnde kunstwerkjes waren het.

Verder waren er veel tekeningen en schilderijen te zien van kunstenaars die onderdeel uitmaakten van kunstrichting "De Stijl". Teveel om op te noemen, maar zeker de moeite waard om te bekijken.

Tussendoor hebben we met de groep iets gegeten en gedronken in een plaatselijk restaurant en toen we voldaan waren, vervolgden we onze route in het tweede pand. Dit bleek niet heel veel om het lijf te hebben, maar er was wel een mooie tuin achter het pand, waar we mooie foto's konden maken.

Uiteindelijk nog even een leuke wandeling gemaakt door Doesburg en het een en ander gekocht bij de plaatselijke crea-bea winkel. Nog even een drankje op een terras genuttigd en de terugtocht weer aanvaard.

Het was een gezellige, leerzame dag en het was leuk om weer een museum te kunnen bezoeken.
23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page